poniedziałek, 17 lutego 2014

KREM Z DYNI

Dzisiaj proponuje Wam rozgrzewający krem z dyni, z mlekiem kokosowym i imbirem.




A oto składniki:
  • mała dynia ( może też być mrożona)
  • mleko kokosowe
  • filet z kurczaka
  • 500 ml bulionu
  • marchewka
  • cebula
  • łyżka masła
  • curry
  • imbir
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz biały
  • czosnek granulowany
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • oliwa
  • groszek ptysiowy (opcjonalnie)

Dynię obieramy ze skórki, usuwamy miąższ i pestki. Marchewkę, cebulę i dynię kroimy w dużą kostkę. Wszystkie warzywa wrzucamy do garnka, dodajemy łyżkę masła, rozdrobniony czosnek oraz przyprawy, podsmażamy ok 5 min, co jakiś czas mieszając. Zalewamy bulionem i gotujemy, aż warzywa zmiękną. Na koniec wszystkie składniki blenderujemy, dodajemy mleko kokosowe, mieszamy i gotowe.
Filet z kurczaka nacieramy czosnkiem granulowanym, curry i oliwą i podsmażamy na patelni.
Krem z dyni podajemy z groszkiem ptysiowym i pokrojonym filetem z kurczaka.
Smacznego!!

2 komentarze: