poniedziałek, 17 lutego 2014

ROLADKI Z SEREM RICOTTA I SZPINAKIEM

Tym razem coś dla mięsożerców - roladki drobiowe, 
bardzo soczyste i smaczne. 
Zachęcam do wypróbowania....


Składniki:

  • 5 pojedynczych filetów z kurczaka
  • serek ricotta
  • opakowanie szpinaku (może być mrożony lub świeży)
  • 2 łyżki masła
  • przyprawa do gyrosa
  • 4 ząbki czosnku
  • 300 ml bulionu
  • kieliszek białego wytrawnego wina
  • sól
  • pieprz
Filety myjemy, osuszamy, rozbijamy na cienkie kotlety, oprószamy przyprawą i odstawiamy do lodówki na 20 min. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i podsmażamy szpinak z czosnkiem, pod koniec dodajemy ser, przyprawiamy solą i pieprzem. Gotowy farsz rozsmarowujemy na filetach, zawijamy roladki i zawiązujemy bawełnianą nicią. Wszystkie roladki podsmażamy z obydwu stron na maśle. Następnie umieszczamy je w garnku zalewamy bulionem z winem, dusimy ok 25 min. i gotowe!! 

Roladki możemy serwować na puree ziemniaczanym z brokułami.




1 komentarz: