Dzisiaj proponuje Wam rozgrzewający krem z dyni, z mlekiem kokosowym i imbirem.
A oto składniki:
- mała dynia ( może też być mrożona)
- mleko kokosowe
- filet z kurczaka
- 500 ml bulionu
- marchewka
- cebula
- łyżka masła
- curry
- imbir
- gałka muszkatołowa
- pieprz biały
- czosnek granulowany
- 3 ząbki czosnku
- sól
- oliwa
- groszek ptysiowy (opcjonalnie)
Dynię obieramy ze skórki, usuwamy miąższ i pestki. Marchewkę, cebulę i dynię kroimy w dużą kostkę. Wszystkie warzywa wrzucamy do garnka, dodajemy łyżkę masła, rozdrobniony czosnek oraz przyprawy, podsmażamy ok 5 min, co jakiś czas mieszając. Zalewamy bulionem i gotujemy, aż warzywa zmiękną. Na koniec wszystkie składniki blenderujemy, dodajemy mleko kokosowe, mieszamy i gotowe.
Filet z kurczaka nacieramy czosnkiem granulowanym, curry i oliwą i podsmażamy na patelni.
Krem z dyni podajemy z groszkiem ptysiowym i pokrojonym filetem z kurczaka.
Smacznego!!
Ciekawie się zapowiada ta zupa:)
OdpowiedzUsuńZachęcam do wypróbowania :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń