Iście wiosenna pogoda, która ostatnio u nas zagościła zainspirowała mnie do ugotowania dania z zielonymi warzywami. Zapraszam na makaron cellentani z kurczakiem i zielonymi dodatkami.
Składniki:
- makaron cellentani
- filet z kurczaka
- niewielki brokuł
- op. szpinaku mrożonego lub świeżego
- pół puszki groszku konserwowego
- majeranek
- estragon
- zioła prowansalskie
- sól
- pieprz
- 4 ząbki czosnku
- 150 ml śmietanki 30%
- 1 łyżka masła
- ser żółty
Filet z kurczaka nacieramy czosnkiem oraz ziołami prowansalskimi i gotujemy na parze razem z brokułem. Szpinak wraz z wyciśniętym przez praskę czosnkiem smażymy na maśle do miękkości. W tym czasie gotujemy również makaron. Ugotowany kurczak kroimy w kostkę i dodajemy do szpinaku wraz z brokułem i groszkiem. Całość zalewamy śmietanką, doprawiamy przyprawiamy, mieszamy i gotujemy ok 3 min. Makaron wykładamy na talerz, zalewamy sosem i dekorujemy startym serem. Smacznegoo!!
jak wiosennie... :)
OdpowiedzUsuń