wtorek, 18 lutego 2014

CIASTO "POMADKA"

Dzisiaj coś dla prawdziwych łasuchów ciasto "Pomadka" makowo - kokosowe z herbatnikami moczonymi w alkoholu. Przepis dostałam od mojej mamy i gorąco Wam go polecam!! :) 





Składniki:

Biszkopt:
  • 3 jajka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki wody
  • 2 łyżeczki octu

Białka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę, a żółtka zalewamy wodą z octem i mieszamy. Następnie wlewamy powoli do ubitych białek delikatnie mieszając. Przesianą mąkę zwykłą i ziemniaczaną wraz z proszkiem wsypujemy do masy jajecznej, wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Wylewamy na blachę wyłożonej pergaminem. Pieczemy w temp. 180 przez ok. 40 min. (do suchego patyczka).

Biszkopt makowo - kokosowy:
  • 150 g cukru 
  • 150 g maku
  • 150 g kokosu
  • 6 białek
  • łyżeczka proszku do pieczenia
Ubijamy białka z cukrem, dodajemy kokos, mak, proszek do pieczenia i wszystko dokładnie mieszamy. Wylewamy na blachę wyłożoną pergaminem i pieczemy w temp. 180 ok. 45 min. (do suchego patyczka).

Masa budyniowa:
  • kostka masła
  • 6 żółtek
  • 1 1/2 szkl. mleka
  • 150 g cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • cukier wanilinowy
W 1/2 szkl. mleka mieszamy żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz cukier z cukrem wanilinowym. Pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy przygotowaną masę z żółtek. Gotujemy budyń. Na koniec ucieramy masło z wystudzonym budyniem.

Polewa czekoladowa:
  • 1 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1/4 kostki masła
Czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewa gotowa.

Przekładamy:
  • biszkopt
  • słoik dżemu (u mnie różany)
  • biszkopt makowo - kokosowy
  • masa budyniowa
  • herbatniki namoczone w wódce
  • polewa czekoladowa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz