Dzisiaj coś dla prawdziwych łasuchów ciasto "Pomadka" makowo - kokosowe z herbatnikami moczonymi w alkoholu. Przepis dostałam od mojej mamy i gorąco Wam go polecam!! :)
Składniki:
Biszkopt:
- 3 jajka
- 1/2 szkl. cukru
- 1/2 szkl. mąki pszennej
- 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej
- 1 cukier wanilinowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki wody
- 2 łyżeczki octu
Białka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę, a żółtka zalewamy wodą z octem i mieszamy. Następnie wlewamy powoli do ubitych białek delikatnie mieszając. Przesianą mąkę zwykłą i ziemniaczaną wraz z proszkiem wsypujemy do masy jajecznej, wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Wylewamy na blachę wyłożonej pergaminem. Pieczemy w temp. 180 przez ok. 40 min. (do suchego patyczka).
Biszkopt makowo - kokosowy:
- 150 g cukru
- 150 g maku
- 150 g kokosu
- 6 białek
- łyżeczka proszku do pieczenia
Ubijamy białka z cukrem, dodajemy kokos, mak, proszek do pieczenia i wszystko dokładnie mieszamy. Wylewamy na blachę wyłożoną pergaminem i pieczemy w temp. 180 ok. 45 min. (do suchego patyczka).
Masa budyniowa:
- kostka masła
- 6 żółtek
- 1 1/2 szkl. mleka
- 150 g cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- cukier wanilinowy
W 1/2 szkl. mleka mieszamy żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz cukier z cukrem wanilinowym. Pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy przygotowaną masę z żółtek. Gotujemy budyń. Na koniec ucieramy masło z wystudzonym budyniem.
Polewa czekoladowa:
- 1 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 1/4 kostki masła
Przekładamy:
- biszkopt
- słoik dżemu (u mnie różany)
- biszkopt makowo - kokosowy
- masa budyniowa
- herbatniki namoczone w wódce
- polewa czekoladowa
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz