sobota, 5 kwietnia 2014

ZUPA POMIDOROWA Z GRILLOWANYM OSCYPKIEM

Po przywiezieniu z Zakopanego smaczniutkich oscypków, długo zastanawiałam się do jakiej potrawy ich użyć. Aż przyszedł mi pomysł na zupę pomidorową z grillowanym oscypkiem. 
Pomysł okazał się strzałem w dziesiątkę!!..... Zupa smakowała świetnie!!:)
Polecam :))

Składniki:
  • porcja rosołowa
  • mały przecier pomidorowy
  • marchewka
  • pietruszka
  • 1 szkl. ryżu
  • 1/2 cebuli
  • sól
  • pieprz
  • pół łyżeczki cukru 
  • majeranek
  • kminek
  • oscypek
  • woreczek ryżu
Gotujemy bulion z porcji rosołowej, do którego ścieramy marchewkę i pietruszkę, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz przecier pomidorowy. Zupę doprawiamy solą, pieprzem, cukrem, kminkiem i majerankiem. Pamiętajcie, że majeranek dodajemy pod koniec gotowania, gdyż gotowany zbyt długo sprawia, że potrwa gorzknieje. 
Ryż gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Oscypek kroimy w plastry i grillujemy na patelni. Zupę podajemy z ryżem i grillowanym oscypkiem i spożywamy ze smakiem ;). 

1 komentarz: