piątek, 18 kwietnia 2014

BABKA PIASKOWA Z CYTRYNOWĄ NUTĄ

Wielkanoc już tuż tuż....dzisiaj propozycja na tradycyjną babkę piaskową o smaku cytrynowym. Jest szybka i prosta w przygotowaniu. Z poniższego przepisu wychodzą 2 baby.



Składniki:

  • 5 dużych jaj
  • 25 dkg margaryny
  • 20 dkg mąki pszennej
  • 5 dkg mąki ziemniaczanej
  • 25 dkg cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki cukru pudru
  • 1 cytryna
  • bułka tarta
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodawać po 
jednym żółtku, mąkę z proszkiem do pieczenia, ubitą pianę z białek, a na końcu startą na tarce skórkę z cytryny i wyciśnięty sok. Formę na babki wysmarować rozpuszczonym tłuszczem i obsypać bułką tartą. Babki piec w temperaturze 180 o C ok 40 min. 











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz