niedziela, 20 kwietnia 2014

BABECZKI Z KREMEM CZEKOLADOWO - RUMOWYM I ŻURAWINĄ

Kolejny tradycyjny wypiek wielkanocny to babeczki.
U mnie z kremem czekoladowo – rumowym z żurawiną. Polecam :)


Składniki na ciasto:
  • ½ kg mąki pszennej
  • 30 dkg margaryny
  • 15 dkg cukru pudru
  • 5 dkg drożdży
  • 3 żółtka
  • cukier wanilinowy

Wszystkie składniki połączyć ze sobą i wyrobić jednolite ciasto. Foremki na babeczki natłuścić ( najlepiej rozpuszczoną margaryną) i wypełniać je ciastem. Babeczki piec w temperaturze 180 oC przez ok. 15 – 20 min.

Składniki na krem:
  • ½ kg cukru
  • 20 dkg margaryny
  • ½ szkl. mleka
  • 3- 4 łyżeczki kakao
  • kilka kropel olejku rumowego

W rondelku roztopić cukier z mlekiem, dodać margarynę, a na końcu kakao oraz kilka kropel olejku. Ostudzić.

Upieczone babeczki napełnić żurawiną, zalać kremem czekoladowo – rumowym i posypać kokosem.

Smacznego!!!!











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz