Po raz drugi postanowiłam przygotować tradycyjne ciasto wielkanocne, jakim jest mazurek. Długo szukałam odpowiedniego przepisu, chciałam połączyć jabłka z orzechami... niestety nic nie mogłam znaleźć i sama wymyśliłam poniższy przepis. Kruche ciasto idealnie komponuje się z prażonymi jabłkami połączonymi z bakaliami, a na górze orzechy w karmelu... Zachęcam do wypróbowania :)
Życzę Wesołych Świąt!!
Składniki na ciasto:
- 2 szkl. mąki krupczatki
- 1 kostka margaryny
- 1/2 szkl. cukru pudru
- 3 żółtka ugotowane na twardo
Mąkę z cukrem przesiewamy do miski i siekamy razem z margaryną. Dodajemy starte na tarce żółtka i szybko wyrabiamy. Gotowe ciasto odstawimy do lodówki na 30 min. Po schłodzeniu, ciasto rozwałkujemy i pieczemy w 200 oC przez ok. 20 - 25 min.
Składniki na masę:
- 6 dużych jabłek
- 1 szkl. bakalii (morele, rodzynki, żurawina, migdały, itp.)
- 1 op. galaretki cytrynowej
- 1 łyżka miodu
Jabłka obieramy, kroimy na niewielkie kawałki i smażymy z 2 łyżkami wody i miodem. Gdy są już gotowe wsypujemy bakalie i galaretkę dokładnie mieszając.
Składniki na orzechy:
- 20 dkg grubo posiekanych orzechów
- 10 dkg cukru
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki mleka
- 7 dkg masła
Wszystkie składniki umieścić w rondelku, wymieszać i zagotować.
Na wystudzone ciasto nakładamy jabłka z bakaliami oraz orzechy w karmelu i odstawiamy do schłodzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz