Po przywiezieniu z Zakopanego smaczniutkich oscypków, długo zastanawiałam się do jakiej potrawy ich użyć. Aż przyszedł mi pomysł na zupę pomidorową z grillowanym oscypkiem.
Pomysł okazał się strzałem w dziesiątkę!!..... Zupa smakowała świetnie!!:)
Polecam :))
- porcja rosołowa
- mały przecier pomidorowy
- marchewka
- pietruszka
- 1 szkl. ryżu
- 1/2 cebuli
- sól
- pieprz
- pół łyżeczki cukru
- majeranek
- kminek
- oscypek
- woreczek ryżu
Gotujemy bulion z porcji rosołowej, do którego ścieramy marchewkę i pietruszkę, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz przecier pomidorowy. Zupę doprawiamy solą, pieprzem, cukrem, kminkiem i majerankiem. Pamiętajcie, że majeranek dodajemy pod koniec gotowania, gdyż gotowany zbyt długo sprawia, że potrwa gorzknieje.
Ryż gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Oscypek kroimy w plastry i grillujemy na patelni. Zupę podajemy z ryżem i grillowanym oscypkiem i spożywamy ze smakiem ;).
Ciekawy dodatek oscypka.
OdpowiedzUsuń