sobota, 12 kwietnia 2014

WYŚMIENITE CIASTO FRANCUSKIE Z WIŚNIĄ

Dzisiaj coś dla miłośników kwaśnych owoców i ciasta francuskiego -  placek z wiśniami..... znakomicie smakuje, a w dodatku jest prosty w wykonaniu, a przygotowanie go nie zajmuje zbyt dużo czasu.
Przepis pochodzi z gazetki "Przepisy czytelników" nr 9/2012.  


Składniki:

Ciasto:
  • 4 żółtka
  • 250 g margaryny
  • 1 szkl. śmietany
  • 3 szkl. mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania
Pianka:
  • 5 białek
  • 1 szkl. cukru
  • 1 op. kisielu wiśniowego
  • 2 szklanki drylowanych wiśni
Krem:
  • 4 łyżki cukru
  • sok z cytryny
  • 500 ml mleka
  • 2 op. budyniu śmietankowego
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 1 kostka masła
Margarynę, mąkę i proszek do pieczenia posiekać nożem. Dodać śmietanę oraz żółtka. Wyrobić ciasto i odstawić na noc do lodówki. Następnie podzielić na 6 części, rozwałkować i 3 z nich wyłożyć na blaszki.
Z białek i cukru ubić pianę, dodać kisiel, wymieszać i wyłożyć na spody. Na piance ułożyć wiśnie i przykryć drugim kawałkiem ciasta. Tak przygotowane 3 placki piec w temp. 170 o C ok. 45 min.

Na mleku z cukrem oraz cukrem wanilinowym ugotować budyń i ostudzony utrzeć z masłem i sokiem z cytryny. Placki przełożyć kremem i oprószyć cukrem pudrem.






                             

8 komentarzy:

  1. Zachwyciło mnie :) Tylko mam pytanie na jakiej blaszce pieczemy to ciasto? Zrobię je na święta :) Pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja piekłam na blaszce o wymiarach 39 x 23 cm. Czekam na opinie po upieczeniu :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Robiłam to ciasto w ubiegłe Święta - polecam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo dobre ciasto i bardzo ładnie wygląda , polecam

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeszcze mam pytanie, bo nie mam 3 takich samych blaszek i do piekarnika gazowego też nie mogę włożyć kilku na raz bo nie równo piecze, czy nic się nie stanie tej ubitej pianie jak będzie czekała na swoją kolej pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że ubita piana może zaczekać, nic jej nie będzie :)

      Usuń
  5. Jak obiecałam tak zrobiłam. Ciasto bardzo smaczne i pięknie się prezentowało, choć z ciastem francuskim nic wspólnego nie ma. Dowiedziałam się od znajomej że nosi ono nazwę Rusałka i tak właśnie je u mnie nazwałam. Tutaj można zobaczyć efekt mojej pracy :) http://mamaipomocnicy.blogspot.com/2014/04/rusaka.html

    OdpowiedzUsuń
  6. Powiedz mi, proszę, ale Kisiel Jak umieścić więcej proszku lub wody razvesty

    OdpowiedzUsuń