niedziela, 15 czerwca 2014

PIEROGI Z TRUSKAWKAMI, RABARBAREM I MIĘTĄ

Wystarczy wybrać się na targ po owoce czy warzywa, a tam z każdego stoiska uśmiechają się do nas truskawki, kusząc nas swoim zapachem i wyglądem - istny truskawkowy zawrót głowy :) Warto wykorzystać ten czas kiedy mamy do nich łatwy dostęp i przygotować smaczne dania. Spróbuje podać Wam kilka moich propozycji na dania z truskawek. 
Dzisiaj pierogi z truskawkami, rabarbarem, miętą i musem truskawkowym. 



Składniki:
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • ok 1 szkl. ciepłej wody 
  • jajko
  • ok 1/2 kg truskawek
  • 1- 2 łodygi rabarbaru
  • listki mięty
  • cukier
  • 1 łyżka śmietany

Truskawki, rabarbar i miętę myjemy i osuszamy. Rabarbar kroimy na małe kawałeczki (ok. 1 cm). 
Na stolnicę przesiewamy mąkę, wbijamy jajko, dodajemy 1 łyżkę oleju i powoli wlewamy ciepłą wodę, jednocześnie wyrabiając ciasto. Gdy ciasto jest już jednolite i gładkie rozwałkowujemy je na cienki placek i za pomocą szklanki wykrawamy krążki. 
Na każdy krążek dajemy truskawkę (jeżeli jest zbyt duża to przekrawamy na pół), rabarbar obtoczony w cukrze i listek mięty. Ciasto składamy na pół i sklejamy brzegi pierogów. Przygotowane pierogi układamy na stolnicy czy blacie podsypanej mąką. Jeżeli pierogi od razu nie będą ugotowane trzeba je przykryć ściereczką, po to by nie obeschły.
W dużym garnku zagotowujemy wodę z 1 łyżkę oleju (po to by pierogi się nie posklejały), gdy wodą wrze wrzucamy część pierogów i delikatnie mieszamy. Gdy pierogi wypłyną na powierzchnię wody gotujemy je ok. 3 min. Wyławiamy je łyżką cedzakową do miski z zimną wodą i szybko odcedzamy na sitku.
Z truskawek, które nam pozostały przygotowujemy mus. Do miseczki wrzucamy truskawki, które rozdrabniamy za pomocą blendera, dodajemy śmietanę i cukier do smaku.
Pierogi podajemy polane musem i dekorujemy listkiem mięty.



 SMACZNEGO!!!
Nowalijkowe Kucharzenie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz