Wystarczy wybrać się na targ po owoce czy warzywa, a tam z każdego stoiska uśmiechają się do nas truskawki, kusząc nas swoim zapachem i wyglądem - istny truskawkowy zawrót głowy :) Warto wykorzystać ten czas kiedy mamy do nich łatwy dostęp i przygotować smaczne dania. Spróbuje podać Wam kilka moich propozycji na dania z truskawek.
Dzisiaj pierogi z truskawkami, rabarbarem, miętą i musem truskawkowym.
Składniki:
- 1/2 kg mąki pszennej
- 2 łyżki oleju
- ok 1 szkl. ciepłej wody
- jajko
- ok 1/2 kg truskawek
- 1- 2 łodygi rabarbaru
- listki mięty
- cukier
- 1 łyżka śmietany
Truskawki, rabarbar i miętę myjemy i osuszamy. Rabarbar kroimy na małe kawałeczki (ok. 1 cm).
Na stolnicę przesiewamy mąkę, wbijamy jajko, dodajemy 1 łyżkę oleju i powoli wlewamy ciepłą wodę, jednocześnie wyrabiając ciasto. Gdy ciasto jest już jednolite i gładkie rozwałkowujemy je na cienki placek i za pomocą szklanki wykrawamy krążki.
Na każdy krążek dajemy truskawkę (jeżeli jest zbyt duża to przekrawamy na pół), rabarbar obtoczony w cukrze i listek mięty. Ciasto składamy na pół i sklejamy brzegi pierogów. Przygotowane pierogi układamy na stolnicy czy blacie podsypanej mąką. Jeżeli pierogi od razu nie będą ugotowane trzeba je przykryć ściereczką, po to by nie obeschły.
W dużym garnku zagotowujemy wodę z 1 łyżkę oleju (po to by pierogi się nie posklejały), gdy wodą wrze wrzucamy część pierogów i delikatnie mieszamy. Gdy pierogi wypłyną na powierzchnię wody gotujemy je ok. 3 min. Wyławiamy je łyżką cedzakową do miski z zimną wodą i szybko odcedzamy na sitku.
Z truskawek, które nam pozostały przygotowujemy mus. Do miseczki wrzucamy truskawki, które rozdrabniamy za pomocą blendera, dodajemy śmietanę i cukier do smaku.
Pierogi podajemy polane musem i dekorujemy listkiem mięty.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz