niedziela, 15 czerwca 2014

TARTA TRUSKAWKOWA Z KREMEM MASCARPONE I AMARTETTO

Coś wykwintnego - tarta z kremem mascarpone i amaretto... Długo zastanawiałam się jaki krem będzie najlepiej pasował do truskawek, więc postanowiłam nieco poeksperymentować i opłacało się polecam wypróbujcie, a na pewno nie pożałujecie. Czekam na opinie :)
Zdjęcia niestety tylko dwa ( i to zrobione komórką), bo więcej nie zdążyłam zrobić, bo tarta zniknęła w mgnieniu oka ;)



Składniki:

Ciasto:
  • kostka margaryny
  • 30 dkg mąki pszennej
  • 10 dkg cukru
  • 1 żółtko
Krem:
  • opakowanie serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • ok 6 truskawek do kremu + 20 dkg do dekoracji
  • 10 dkg płatków migdałów
  • 2 łyżeczki likieru amaretto
Zimną kostkę margaryny siekamy z mąką i cukrem, dodajemy żółtko i szybko wyrabiamy ciasto. Gdy ciasto jest gotowe schładzamy je w lodówce m.in. 1 godz.
Truskawki myjemy i osuszamy, odkładamy 6 większych i je blenderujemy. Do miski dodajemy serek mascarpone i ucieramy go z cukrem, powoli wlewamy amaretto i delikatnie mieszamy, następnie dodajemy zmiksowane truskawki i płatki migdałów. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy, krem schładzamy w lodówce ok 20 min. 
Formę do tarty smarujemy margaryną, ciasto rozwałkowujemy, wkładamy do formy i nakłuwamy widelcem. Pieczemy w 180 stopniach przez ok 30 min. 
Gdy ciasto ostygnie nakładamy na niego krem i dekorujemy truskawkami. Przed krojeniem tarty dobrze jest ją schłodzić w lodówce. 



Nowalijkowe Kucharzenie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz