Pogoda ostatnio nas rozpieszcza co raz więcej słonecznych, ciepłych dni, więc idealny do ugaszenia pragnienia będzie kompot z rabarbaru. Idealnie smakuje, gdy jest schłodzony w lodówce lub podany z kostkami lodu. Śpieszcie się póki sezon rabarbarowy trwa :)
Składniki:
Rabarbar myjemy, obieramy i przekrawamy na połowę.
Jabłka również dokładnie myjemy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Tak przygotowany rabarbar i jabłka zalewamy wodą, dodając sok wyciśnięty z 1/2 cytryny, goździki oraz cukier. Kompot gotujemy ok 20 - 25 min. Na koniec kompot przecedzamy przez sitko, przelewamy do dzbanka, schładzamy i napój gotowy:)
Jabłka również dokładnie myjemy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Tak przygotowany rabarbar i jabłka zalewamy wodą, dodając sok wyciśnięty z 1/2 cytryny, goździki oraz cukier. Kompot gotujemy ok 20 - 25 min. Na koniec kompot przecedzamy przez sitko, przelewamy do dzbanka, schładzamy i napój gotowy:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz