sobota, 24 maja 2014

KOMPOT Z RABARBARU Z DODATKIEM GOŹDZIKÓW


Pogoda ostatnio nas rozpieszcza co raz więcej słonecznych, ciepłych dni, więc idealny do ugaszenia pragnienia będzie kompot z rabarbaru. Idealnie smakuje, gdy jest schłodzony w lodówce lub podany z kostkami lodu. Śpieszcie się póki sezon rabarbarowy trwa :)





Składniki:

  • 7 łodyg rabarbaru
  • 3 jabłka
  • kilka goździków
  • 3 l wody
  • cukier
  • sok z połowy cytryny
Rabarbar myjemy, obieramy i przekrawamy na połowę.
Jabłka również dokładnie myjemy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Tak przygotowany rabarbar i jabłka zalewamy wodą, dodając sok wyciśnięty z 1/2 cytryny, goździki oraz cukier. Kompot gotujemy ok 20 - 25 min. Na koniec kompot przecedzamy przez sitko, przelewamy do dzbanka, schładzamy i napój gotowy:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz