Unoszący się zapach pieczonego chleba, któż tego nie lubi... dlatego dzisiaj chcę Wam zaproponować wyśmienity chleb z oliwkami. Jest on szybki w przygotowaniu, ma chrupiącą skórkę i długo zachowuje świeżość. Trudno mu się oprzeć.
p.s. Aniu dziękuję za przepis!
Składniki:
- 800 ml letniej wody
- 100 ml oliwy
- 10 dkg drożdży
- 1 kg mąki
- opakowanie ziół prowansalskich
- opakowanie czosnku granulowanego
- łyżka bazylii
- łyżka soli
- mały słoik oliwek
Drożdże mieszamy z oliwą, ziołami, czosnkiem i solą, zalewamy wodą i mieszamy aż do rozpuszczenia drożdży, zasypujemy mąką i dokładnie mieszamy. Garnek, w którym znajduje się ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. 2 blaszki o wymiarach 40 x 13 cm. nacieramy oliwą, przekładamy do nich wyrośnięte ciasto i wtykamy oliwki. Wierzch ciasta pędzelkujemy oliwą i pieczemy w temp. 200◦ C do uzyskania złotego koloru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz