niedziela, 2 marca 2014

CHLEB Z OLIWKAMI

Unoszący się zapach pieczonego chleba, któż tego nie lubi... dlatego dzisiaj chcę Wam zaproponować wyśmienity chleb z oliwkami. Jest on szybki w przygotowaniu, ma chrupiącą skórkę i długo zachowuje świeżość. Trudno mu się oprzeć.
p.s. Aniu dziękuję za przepis!


Składniki:

  • 800 ml letniej wody
  • 100 ml oliwy
  • 10 dkg drożdży
  • 1 kg mąki
  • opakowanie ziół prowansalskich
  • opakowanie czosnku granulowanego
  • łyżka bazylii
  • łyżka soli
  • mały słoik oliwek 

Drożdże mieszamy z oliwą, ziołami, czosnkiem i solą, zalewamy wodą i mieszamy aż do rozpuszczenia drożdży, zasypujemy mąką i dokładnie mieszamy. Garnek, w którym znajduje się ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. 2 blaszki o wymiarach 40 x 13 cm. nacieramy oliwą, przekładamy do nich wyrośnięte ciasto i wtykamy oliwki. Wierzch ciasta pędzelkujemy oliwą i pieczemy w temp. 200◦ C do uzyskania złotego koloru.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz